skip to Main Content

De voordelen van ICT en digitalisering in de zorg

Digitalisering en ICT heeft een revolutie teweeggebracht in de gezondheidszorg. De toepassing van ICT en technologie in de gezondheidszorg heeft de relatie tussen een patiënt en een zorgverlener getransformeerd, waardoor mensen in staat zijn actief deel te nemen aan persoonlijk en familiaal gezondheidsbeheer.

Dankzij de digitale transformatie in de gezondheidszorg blijkt technologie een grote hulp te zijn om mensen langer te laten leven en gezonder, productiever en veiliger te laten leven. Hier zijn er nog meer voordelen van ICT en digitalisering in de zorg.

1. Gemakkelijke toegang tot medische informatie

Misschien is een van de voordelen van digitale transformatie waar velen in de gezondheidszorg dankbaar voor zijn, het gemak van het opslaan en openen van gegevens, omdat ze nu alle informatie over een patiënt overal kunnen ophalen. Het internet heeft zorgprofessionals ook de luxe geboden om medische informatie te delen met andere behandelaars. Dit heeft geleid tot een efficiëntere en effectievere patiëntenzorg.

2. Virtueel gesprekken uitvoeren

Nu kan je gebruik maken van videoconferenties, wat een kosteneffectieve manier is om de lokale gezondheidsdiensten aan te vullen. Het is vooral gunstig voor mensen die in landelijke, regionale en afgelegen gemeenschappen wonen en die regelmatige toegang nodig hebben tot medische specialisten die enkele kilometers verderop wonen. Over het algemeen heb je een huisarts, andere artsen, verpleegkundig specialisten, verloskundigen, gezondheidswerkers en praktijkondersteuners die tijdens het videogesprek met de specialist face-to-face klinische diensten verlenen aan de patiënt om ervoor te zorgen dat de juiste procedures worden uitgevoerd. Teleconsultatie is ook gunstig voor zorgverleners op locatie, omdat specialisten virtueel onderwijs en training kunnen geven.

3. Beter in kaart brengen van patiënt zijn toestand

Het lijdt geen twijfel dat technologieën met de dag slimmer worden. Van het tellen van je stappen tot het bewaken van de hartslag, de kleine draagbare gadgets van tegenwoordig kunnen vrijwel alles over het menselijk lichaam registreren. Het is niet alleen de smartphone of de smartwatch, maar in de loop van de tijd is er ook een breed scala aan medische draagbare gadgets geïntroduceerd die jij misschien nog nooit hebt gezien. Je smartphone is verbonden met internet en op dezelfde plek ben je verbonden met je smartphone. Zo kunnen alle essentiële gegevens over jouw gezondheid automatisch naar de cloud of arts worden verzonden. Door de digitalisering is het eenvoudiger geworden om alarmerende situaties proactief te signaleren en de voortgang te bewaken. Het belangrijkste is dat je dankzij digitalisering het probleem kunt identificeren en het meteen kan laten aanpakken.

4. Meer toegankelijkheid betekent een betere relatie tussen patiënt en arts

Het beste van digitale zorg is dat zorgverleners gemakkelijk toegang hebben tot alle benodigde informatie voor een betrouwbare diagnose, zodat ze de beste zorg kunnen bieden. Een verbeterde toegankelijkheid maakt het ook mogelijk om patiëntgeschiedenissen voor verwijzingen gemakkelijk door te geven. Patiënt-artsrelaties, zoals wij die kennen, zullen volledig opnieuw worden gedefinieerd op basis van volledige transparantie en vertrouwen. Clinici hebben alle noodzakelijke gegevens die ze nodig hebben zonder dat de patiënt zich hoeft te verdiepen in belangrijke informatie. Op hun beurt zullen patiënten al hun vertrouwen stellen in zorgprofessionals om alle huidige gegevens te gebruiken om een effectieve behandeling aan te bieden.

5. Grote gegevens verzamelen

Dankzij digitalisering kunnen clinici in korte tijd grote hoeveelheden gegevens verzamelen. Dit is vooral nuttig voor degenen die betrokken zijn bij het uitvoeren van onderzoek, klinische proeven of epidemiologische onderzoeken. De technologie maakte het mogelijk om direct gegevens te verzamelen van een grotere en meer diverse populatie. Met toegang tot een enorme hoeveelheid gegevens kunnen zorgprofessionals de resultaten van verschillende wetenschappelijke onderzoeken gemakkelijk combineren voor meta-analyse en hen helpen op de hoogte te blijven van opkomende technieken, technologieën en trends. Artsen kunnen ook informatie uit big data gebruiken bij het identificeren van risicofactoren en het voorschrijven van geschikte behandelingen. Ook jij kan gebruik maken van de big data. Hoe denk je dat de informatie verschijnt als je googelt over de symptomen en oorzaken van migraine? Zelfs de discussiegroepen op facebook dragen bij aan het verzamelen van big data. Patiënten leren zo ook heel veel van elkaar.

6. De komst van gezondheids apps

De wildgroei van honderden gezondheidsapps is ook een van de effecten van de voortdurende digitale transformatie van de zorgsector. Het monitoren van de gezondheid van patiënten en hun medische problemen, inclusief snelle toegang tot hun medische informatie, hielp hen om hun controle- en testresultaten snel te krijgen. Deze apps voor de gezondheidszorg helpen professionals ook om testresultaten, medicijnvoorschriften en andere essentiële informatie te controleren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top